Бебе с антитела срещу COVID-19 се роди в Пазарджик. За уникалния

...
Бебе с антитела срещу COVID-19 се роди в Пазарджик. За уникалния
Коментари Харесай

Уникален за България и света случай: Роди се бебе с антитела срещу вируса

 Бебе с антитела против COVID-19 се роди в Пазарджик. За неповторимия случай описаха от болничното заведение в града. Бебето се появило на бял свят, откакто майката била лекувана от ковид.

Това е невиждан случай освен за града, само че и за научната общественост. Досега в света се смяташе, че по време на бременност майката не може да съобщи ковид на бебето в утробата й. В болничното заведение в Пазарджик обаче лекарите откриват тъкмо противоположното. Фактите им се базират на антигенен тест, изработен на бебето.

28-годишната Йорданка Брандийска се заразила с ковид два месеца преди раждането.

" Започнах да кашлям. Вечерта подвигнах лека температура – 37,5. Обадих се на доктор Иван Китов и той предложи да си направя PCR тест или бърз тест ", споделя тя.

Д-р Китов, който следи бременността на дамата, забелязал нещо извънредно при развиването на плода след заразяването на майката. " Имаше ретардация на плода, т.е. намаляне на неговото развиване като килограми и дължина. Околоплодните води също бяха понижени ", споделя той.

Тъй като имало риск за плода, лекарите решили да извадят бебето посредством Цезарово сечение две седмици преди термина. Момиченцето се родило крепко. След няколко проучвания, в това число кръвни и антигенен тест, лекарите откриват нещо извънредно.

" Изолирахме и открихме IgG антитела, IgM бяха негативни. Обсъдихме с всички в отделението, че това най-вероятно са трансплацентарно минали антитела ", сподели доктор Здравка Пировона, началник на Неонатологичното поделение на МБАЛ-Пазарджик.

" Навсякъде това се отхвърля. В едно от проучванията цитираха 112 случая, при които няма предаване, само че клиниката плюс антителата приказват за това, че бебето се е разболяло вътреутробно ", разяснява доктор Илиян Траянов, началник на АГ отделението в МБАЛ-Пазарджик.

" Много съм сюрпризирана и нямам пояснение по какъв начин въобще може да се случи това – по какъв начин е минал вирусът през плацентата, с цел да може бебенцето да има антитела ", споделя майката. И добавя: " Предстои ни да създадем още един тест за количествени антитела на детето ".

Към момента 28-годишната жена и момиченцето й са в чудесно положение и са си вкъщи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР